Unesko: Veneciju i Budimpeštu uvrstiti na spisak ugrožene svetske baštine

Svet 22. jun 202112:022 komentara
Podeli:
Venecija
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Venecija i Budimpešta bi mogle da budu stavljene na Uneskov spisak ugrožene svetske baštine, a komercijalna luka u Liverpulu da bude skinuta sa spiska svetske baštine zbog suviše brzog razvoja, saopštila je UN organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Preporuke savetodavnih tela Uneska objavljene su uoči sastanka Komiteta svetske baštine koji će biti održan u Fudžuu u Kini od 16. do 31. jula i na kome će se odlučiti o eventualnom prihvatanju tih preporuka.

U Veneciji uticaj masovnog turizma spada među kriterijume zbog kojih je Unesko zatražio da se taj grad stavi na spisak ugrožene svetske baštine.

Kada je reč o Budimpešti pogodjene su obale Dunava i kvart Budimskog dvorca, dvorski kompleks mađarskih kraljeva. Radi se o neblagovremenim rušenjima i velikoj izgradnji posebno visokih zgrada koje menjaju prirodu tih istorijskih mesta.

Među predlozima za uvrštavanje u spisak ugroženih lokacija svetske baštine je i veliki koralni greben kod Australije zbog njegovog narušavanja izazvanog klimatskim promenama.

Kada je reč o komercijalnoj luci u Liverpulu odluka Uneska bi mogla da bude još snažnija jer se radi o potpunom skidanju tog objekta sa spiska svetske baštine.

Veliki projekat razvoja dokova u Liberpulu nazvan „Liverpool Waters“, imao bi duboko negativan uticaj za istorijske zgrade, prema oceni Uneska.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Uneska razvoj projekta nije zaustavljen.

Komentari

Vaš komentar