UN treba da odluče ko je ambasador Mjanmara posle puča

Svet 04. mar. 202120:391 komentar
Podeli:
UN Mjanmar
Izvor: UNITED NATIONS / AFP

Posle vojnog puča u Mjanmaru, koji je različito prihvaćen među zvaničnicima te zemlje u inostranstvu, došlo je i do toga da Ujedinjene nacije treba da odluče ko je u stvari ambasador Mjanmara u sedištu UN u Njujorku.

U subotu su vojne vlasti Mjanmara smenile ambasadora pri UN jer je pred Generalnom skupštinom svetske organizacije osudio puč u svojoj zemlji 1. februara i tražio vraćanje civila na vlast, izrazivši podršku prodemokratskim demonstracijama koje vojna hunta guši svim sredstvima.

Umesto njega je za šefa misije postavljen drugi diplomata koji je danas, međutim, podneo ostavku i rekao da će njegov smenjeni prethodnik koji je kritikovao vojnu vlast, nastaviti da kao ambasador predstavlja Mjanmar u UN, preneo je novinarima portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

Svetska organizacija je time dovedena u nezgodan položaj jer je na njenoj upravi za akreditacije da odluči ko je ambasador, odnosno koju vlast Mjanmara UN priznaju – zbačenu civilnu, ili aktuelnu vojnu.

U krajnjem slučaju to pitanje bi moglo da se završi prostom većinom u Generalnoj skupštini UN gde bi o tome glasali predstavnici svih 193 država-članica.

Komentari

Vaš komentar