UN: Severna Koreja se suočava sa nedostatkom 860.000 tona hrane

Svet 07. jul. 202109:337 komentara
Podeli:
Severna Koreja
Izvor: Shutterstock

Severna Koreja ove godine se suočava s nedostatkom hrane od oko 860.000 tona, prognozira Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), upozoravajući da bi zemlja mogla da doživi teško razdoblje već sledećeg meseca.

Osiromašena zemlja, koja je pod više međunarodnih sankcija zbog svog nuklearnog oružja i balističkih raketa, već se dugo bori da prehrani stanovništvo, trpeći hronični nedostatak hrane.

Prošle godine pandemija koronavirusa i niz letnjih oluja i poplava stvorili su još veći pritisak na ekonomiju koja je u padu, a Pjongjang je prošlog meseca priznao da se bori s “trenutnom krizom hrane”.

Predviđa se da će Severna Koreja ove godine proizvesti “gotovo prosečni nivo” od 5,6 miliona tona žita, navodi se u izveštaju FAO.

To je oko 1,1 milion tona manje od količine potrebne za prehranu celog stanovništva, a s komercijalnim uvozom, zvanično planiranim na 205.000 tona, Severna Koreja će se verovatno suočiti s nedostatkom hrane od oko 860.000 tona, prenosi AFP.

“Ako se ovaj jaz adekvatno ne pokrije komercijalnim uvozom i/ili pomoći u hrani, domaćinstva bi mogla da dožive teško razdoblje od avgusta do oktobra, navodi FAO.

Pjongjang je zatvorio svoje granice u januaru prošle godine kako bi se zaštitio od pandemije, a kao rezultat toga trgovina s Pekingom, njegovom ekonomskom žilom, usporila je do minimuma, dok su svi međunarodni radnici humanitarne pomoći napustili zemlju.

Niz tajfuna prošlog leta pokrenuo je poplave koje su uništile hiljade domova i poplavile poljoprivredno zemljište.

Severnokorejski lider Kim Džong Un nedavno je rekao da je situacija s hranom “napeta”, upozoravajući ljude da se pripreme za “najgoru situaciju ikad”.

Severna Koreja je devedesetih godina, nakon raspada Sovjetskog Saveza koji joj je bio ključna podrška, imala nestašicu hrane i stotine hiljada ljudi je umrlo od gladi.

Komentari

Vaš komentar