UN: Samovoljna hapšenja i mučenja tokom sukoba u Siriji su ratni zločin

Svet 01. mar. 202119:453 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Desetine hiljada civila su tokom desetogodišnjeg sukoba u Siriji uhapšeni, mučeni, seksualno zlostavljani, mnogi su nestali, što se može okvalifikovati kao ratni zločin i zločin protiv čovečnosti, navedeno je u izveštaju Istražne komisije Ujedinjenih nacija.

Komisija o Siriji je redovno izveštavala o sumnjama na kršenja ljudskih prava i zloupotrebe od izbijanja građanskog rata.

Prema izveštaju, sirijska vlada predsednika Bašara al – Asada je samovoljno hapsila i pritvarala pojedince i počinila „ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom pritvora“.

I pobunjeničke grupe uključene u sukobe u Siriji među kojima su Slobodna sirijska vojska, Hajat Tajrir al- Šam (HTS), Islamska država (ID) takodje su nezakonito hapsile ljude, mučile ih i ubijale civile, navedeno je u izveštaju.

U sukobu je ubijeno skoro pola miliona ljudi, raseljeno polovina predratne populacije zemlje od 23 miliona, uključujući 5 miliona izbeglica u inostranstvu.

Veliki delovi Sirije su uništeni, a desetine hiljada ljudi i dalje žive u kampovima.

Izveštaj na više od 30 stranica zasnovan je na 2.658 intervjua sa žrtvama i svedocima obavljenim od 2011. do kraja 2020. godine, fotografijama, video zapisima, satelitskim snimcima, zvaničnim dokumentima i izveštaja iz više izvora.

„Bogatstvo dokaza prikupljenih tokom decenije je zapanjujuće, ali strane u sukobu, sa vrlo malo izuzetaka, nisu uspele da istraže sopstvene snage“, rekla je komesarka Karen Koning AbuZajid.

„Izgleda da je fokus na prikrivanju, a ne na istraživanju zločina počinjenih u pritvorskim objektima“, dodala je ona.

Sudbina desetina hiljada civila koji su nestali, i dalje je nepoznata, navodi se u izveštaju. Pretpostavlja se da su mnogi umrli ili pogubljeni, dok se veruje da su neki držani u nehumanim uslovima u zatvorima.

Predsednik komisije UN Paulo Pinjeiro izjavio je da članovi stotina hiljada porodica u Siriji imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih.

Komisija je pozvala vladu u Damasku da preduzme hitne korake kako bi otkrila sudbinu nestalih i apelovala na sve strane na hitan i sveobuhvatan prekid vatre i oslobađanje zatvorenika.

O izveštaju će raspravljati Savet za ljudska prava UN koji je i osnovao komisiju, 11. marta.

Komentari

Vaš komentar