UN pozvale talibane da ponište nova ograničavajuća pravila za devojke i žene

Svet 25. maj. 202200:221 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Savet bezbednosti UN pozvao je avganistanske talibanske vlasti da "brzo promene" svoju politiku i praksu ograničavanja ljudskih prava žena i devojčica zabranjujući im pristup obrazovanju, zapošljavanju i slobodi kretanja.

„Ova ograničenja su u suprotnosti sa očekivanjima međunarodne zajednice i obavezama koje su talibani dali avganistanskom narodu“, naglasio je savet.

Kada su talibani prvi put vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine, žene i devojke bile su podvrgnute strogim ograničenjima, ostavljene bez obrazovanja i bez učešća u javnom životu.

Pošto su američke snage zbacile talibane nakon napada 11. septembra u SAD, narednih 20 godina avganistanske devojke pohađale su škole i univerzitete a mnoge žene su postale doktorke, advokatice, sudinice, članice parlamenta i vlasnice preduzeća.

Nakon što su talibani ponovo zauzeli glavni grad 15. avgusta prošle godine, dok su snage SAD i NATO-a bile u završnoj fazi povlačenja iz Avganistana, obećali su umereniji oblik islamske vladavine.

Obećanje je sadržalo omogućavanje ženama da nastave školovanje i rad van kuće i izostanak pravila oblačenja i pokrivanja žena.

Ipak, poslednjih nedelja talibani su ponovo počeli da sprovode svoju oštru vladavinu, potvrdjujući najgore strahove aktivista za ljudska prava i dodatno komplikujući odnose talibana sa medjunarodnom zajednicom.

Ranije ovog meseca, talibani su naredili svim ženama da u javnosti budu odećom pokrivene od glave do pete ostavljajući vidljivim samo oči i da ne smeju napuštati dom osim ukoliko je to neophodno.

Talibansko rukovodstvo je takođe zabranilo devojčicama da pohađaju školu nakon šestog razreda i počelo da primenjuje naredbu kojom se zahteva od svih voditeljki TV vesti da pokriju lice dok su u programu.

U saopštenju Saveta bezbednosti, koje podržava Kina, SAD i Rusija, pozivaju se talibani da promene svoje akcije i ponavlja poziv da se ponovo otvore škole za sve učenice bez daljeg odlaganja.

Komentari

Vaš komentar