UN pozvale da se hitno obezbedi 95 miliona dolara za pomoć Gazi

Svet 27. maj. 202119:251 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mohammed Salem

Ujedinjene nacije su pozvale da se hitno obezbedi 95 miliona dolara za Gazu u naredna tri meseca kako bi se zadovoljile hitne humanitarne potrebe i obnovili ključni objekti.

Kako je navedeno, to se odnosi na bolnice, škole, vodovodnu i kanalizacionu mrežu i drugu infrastrukturu uništenu ili oštećenu tokom nedavnog sukoba Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Povezane vesti

Lin Hastings, zadužena za koordinaciju humanitarnih potreba u Gazi je, na onlajn konferenciji za novinare, apelovala na donatore da daju izdašan doprinos kako bi se pomoglo jednom milionu, polovini stanovnika, u pojasu Gaze.

Ona je rekla da zbog najnovijeg rata 800.000 ljudi nema redovan pristup pijaćoj vodi iz slavina i da se neprečišćena voda iz kanalizacije pušta u more, te da je 58 obrazovnih ustanova oštećeno, uključujući 285 zgrada sa više od 1.000 stanova i kancelarija.

Šest bolnica i centara za zdravstvenu brigu je takođe oštećeno i struje ima samo šest sati na dan.

Devedeset pet miliona dolara je potrebno za nabavku hrane, zdravstvenu brigu, lekove i sanitetski materijal te brzu obnovu dela infrastrukture, rekla je Hastings, dodavši da se još procenjuje kako bi se utvrdilo šta je prioritet.

Veći deo novca biće namenjen pojasu Gaze, a deo drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, uglavnom za pomoć ranjenim ljudima, za pomoć u novcu i psihosocijalnu pomoć i zaštitu.

Koordinatorka UN je naglasila da je najvažnije sprečiti nastavak neprijateljstava.

Na pitanje kako će se osigurati da novčana pomoć ne dospe u ruke Hamasa, ona je rekla da je na snazi proces praćenja i da se sarađuje s Izraelcima i Palestinskom upravom predsednika Mahmuda Abasa kako bi se videlo da li može to da se poboljša na bilo koji način.

Komentari

Vaš komentar