UN: Najmanje 47 dece ubijeno u Jemenu u prva dva meseca ove godine

Svet 12. mar 202213:00 > 13:006 komentara
Podeli:
Izvor: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Najmanje 47 dece je ubijeno ili povređeno u ratom razorenom Jemenu u prva dva meseca 2022. godine, tokom eskalacije sukoba vladinih snaga i pobunjenika Huta, saopštio je predstavnik Unicefa u toj zemlji Filip Duamel.

„Nasilje je naglo eskaliralo ove godine i kao i uvek deca su prva i najviše trpe, rekao je Duamel.

Pozvao je sve zaraćene strane i njihove pristalice da zaštite civile, a posebno decu.

Daumel je naveo da je od početka konflikta 2014. ubijeno ili povređeno 10.200 dece.

Pobunjenici iz pokreta Huti, koje podržava Iran, u februaru prošle godine su pokrenuli ofanzivu radi zauzimanja grada Marib.

U nastojanju da zauzmu ceo sever zemlje, oni su ovladali naftom bogatom provincijom Marib, i došli do oboda istoimenog grada, poslednjeg uporišta vladinih snaga u tom delu Jemena.

Vladine snage, kojima iz vazduha pomaže medjunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, uzvratile su početkom ove godine i ponovo zauzele velike delove teritorije oko grada, uključujući drugi po veličini okrug u provinciji.

Građanski rat u Jemenu započet je 2014. godine, kada su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa zemlje, čime su primorali vladu da pobegne na jug, a zatim u egzil u Saudijsku Arabiju.

Međunarodna koalicija je ušla u rat 2015. godine, kako bi pomogla međunarodno priznatoj vladi da ponovo preuzme kontrolu nad zemljom.

Sukob u kojem je poginulo 150.000 ljudi, među kojima više od 14.500 civila, izazvao je najtežu humanitarnu krizu na svetu.

Komentari

Vaš komentar