UN: Lista prioriteta talibana – jačaju potragu za onima koji su radili za NATO

Svet 20. avg. 202116:383 komentara
Podeli:
Izvor: AP Photo/Francois Mori, File

Talibani imaju „listu prioriteta“, odnosno pojedinaca koje žele da uhapse i prete hapšenjem ili smrću članovima porodice ako se ti pojedinci ne predaju, objavila je Al Džazira.

Osoblje Ujedinjenih nacija (UN) za procenu pretnji upozorava kako talibani pojačavaju potragu za ljudima koji su radili za Sjedinjene Američke Države i NATO i idu „od vrata do vrata“ kako bi ih našli.

Povezane vesti

Ljudi koji idu ka aerodromu u Kabulu su meta detaljnih provera na kontrolnim tačkama u većim gradovima, uključujući Kabul i Džalalabad.

„Oni targetiraju porodice onih koji odbijaju da se predaju i progone i kažnjavaju njihove porodice u skladu sa šerijatskim zakonom“, navodi izvršni direktor Norveškog centra za globalne analize Kristijan Neleman.

On je rekao da očekuje da pojedinci koji su radili za NATO, američke snage i njihove saveznike, kao i njihovi članovi porodica, budu meta mučenja i ubistva.

Talibani su u više navrata do sada opovrgli ove optužbe i više puta izdali saopštenja u kojima su poručili da borcima nije dozvoljeno da ulaze u privatne kuće.

Takođe insistiraju da žene i novinari uopšte ne treba da se plaše pod njihovom vladavinom, mada je nekoliko medijskih radnika prijavilo da je napadnuto motkama dok su pokušali da naprave snimke haosa u Kabulu prethodnih dana.

Komentari

Vaš komentar