Umro osumnjičeni za trovanje ruskog disidenta

Svet 04. jun 202213:55 > 13:5611 komentara
Podeli:
Izvor: Niklas HALLE'N / AFP

Dmitrij Kovtun, jedan od dvojice Rusa koje je Velika Britanija optužila za trovanje kritičara Kremlja Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine, umro je od kovida-19 u moskovskoj bolnici, javlja Rojters pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

Pročitajte još:

Litvinjenko je umro nekoliko sedmica nakon što je popio zeleni čaj s radioaktivnim polonijumom-210 u londonskom hotelu Milenium, gde se sastao s Kovtunom i drugim osumnjičeniim za trovanje Andrejem Lugovojem, podseća britanska agencija.

Tragove polonijuma britanski istražni organi našli su na mestima u Londonu gde su bila dvojica osumnjičenih, uključujući kancelarije, hotele, avione i stadion Arsenala.

Oni su negirali da su otrovali Litvinjenka, a Rusija ih je odbila da ih izruči radi suđenja.

Bivši oficir ruskog KGB, Aleksandar Litvinjenko imao je britansko državljanstvo, a bio je otvoreni protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, koga je na samrti optužio da je naredio njegovo ubistvo, ali je Kremlj uvek negirao bilo kakvu umešanost u taj slučaj.

Sudija u britanskoj istrazi o tom slučaju zaključio je 2016. godine da je ubistvo Litvinjenka bila operacija ruske špijunske agencije FSB koju su verovatno odobrili tadašnji šef FSB Nikolaj Patrušev i sam Putin, navodi Rojters.

Komentari

Vaš komentar