Ulagači upali u tri banke u Libanu, pokušavaju da podignu svoj novac

Svet 04. okt 202214:471 komentar
Izvor: REUTERS/Aziz Taher

Ulagači, među njima i jedan penzionisani policajac s pištoljem, upali su danas u najmanje tri banke u Libanu suočenom s ekonomskom krizom i nedostatkom novca u gotovini.

Neke banke su nedavno otvoreno posle jednonedeljnog štrajka, te sve više libanskih ulagača nasilno pokušava da podigne ušteđevinu uz rastući gnev javnosti jer vlastima ne polazi za rukom da sprovedu reforme.

Tri četvrtne stanovnika Libana živi u siromaštvu, a Svetska banka je ekonomsku krizu u toj zemlji ocenila kao jednu od najgorih za više od 100 godina. Libanska funta je izgubila preko 90 odsto vrednosti u odnosu na dolar, tako da milioni stanovnika teško izlaze na kraj sa cenama koje naglo rastu.

Ali al–Sahli, penzionisani policajac, ušao je danas u filijalu banke BLC u gradu Htura na istoku, tražeći 24.000 dolara kako bi ih poslao svom sinu u Ukrajini, koji duguje za stanarinu i školarinu.

„Izbrojte novac, pre nego što neko od vas umre“, pretio je Al-Sahli i to objavio na video snimku koji je sam snimio jednom rukom dok je u drugoj držao pištolj.

Al-Sahli je navodno nudio da proda jedan svoj bubreg da pokrije sinovljeve troškove, pošto mu banka mesecima nije dopuštala da prebaci novac. Penzionisani policajac ipak nije uspeo da podigne svoj novac i uhapšen je.

Ulagači su danas upali i u banku Biblos u gradu Tiri na jugu. Na severu u Tripoliju radnici elektro kompanije Kadiša su ušli u Prvu nacionalnu banku, protestujući što im banke smanjuju zakasnele plate. Libanska vojska je stigla i patrolira tim područjem. Neke protestne grupe ulagača podržavaju upade u banke i najavljuju da će se tako nastaviti.

Dok banke traže zaštitu, javnost hvali gnevne ulagače i naziva ih herojima, a najaviše podržava Sali Hafez koja je ušla u filijalu banke Bejrut sa lažnim pištoljem i kanistrom benzina da podigne 13.000 dolara za lečenje sestre obolele od karcinoma.

Udruženje banaka Libana je krajem septembra na jednu nedelju zatvorilo banke pošto je najmanje sedmoro ulagača silom tražilo da podigne svoje uštedjevine. Prošle nedelje je otvoreno nekoliko filijala samo za komercijalne klijente koji zakažu sastanke.

Liban nastoji da restruktuira finansijski sektor i ekonomiju kako bi postigao sporazum o zajmu sa Medjunarodnim monetarnim fondom koji je kritikovao libanske zvaničnike zbog sporog napretka.

Komentari

Vaš komentar