Ukrajinska mornarica: Vojnici sa Zmijskog ostrva u Crnom moru svi živi i zdravi

Svet 28. feb 202215:578 komentara
Izvor: REUTERS/Stringer/File Photo/Ilustracija

Ukrajinski vojnici koji su branili Zmijsko ostrvo u Crnom moru, za koje se prvobitno mislilo da su poginuli, su "živi i zdravi", objavila je ukrajinska mornarica.

U saopštenju mornarice se kaže da su vojnici na ostrvu odbili dva napada ruskih snaga, ali su na kraju bili primorani da se predaju, „zbog nedostatka municije“, prenosi CNN.

Povezane vesti

Prema saopštenju, ruske trupe su potpuno uništile infrastrukturu, svetionike, tornjeve i antene na ostrvu.

Za vikend je Ukrajinska graničarska služba objavila da je primila informacije da su sva 82 vojnika živa.

Ruski državni mediji su takođe prikazali dolazak ukrajinskih vojnika u Sevastopolj na Krimu, gde ih drže.

U petak su brojni svetski mediji objavili da je  13 ukrajinskih vojnika na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, koji su odbili da se predaju ruskom ratnom brodu, izginulo u ruskom bombardovanju.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak poslednjih reči pred smrt vojnika, na kojem se čuje kako Rusi od Ukrajinaca traže da predaju oružje i kapituliraju, ili će u suprotnom otvoriti vatru na njih, na šta se čuju reči jednog ukrajinskog vojnika koji je rekao „to je to“, a potom i „ruski ratni brodu, j***te se“.

Nakon te vesti je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio hvalu za hrabrost vojnika, rekavši da će svi posthumno dobiti orden za ratne heroje.

„Na našem Zmijskom ostrvu, braneći ga do zadnjeg časa, svi naši graničari su herojski umrli. Nisu odustali“, kazao je tada Zelenski.

Zmijsko ostrvo nalazi se oko 48 kilometara od južnog dela ukrajinskog kopna, u severozapadnom delu Crnog mora. Ono je na oko 300 kilometara zapadno od Krima, koji je Rusija 2014. anektirala od Ukrajine.

Mada je površine od samo 18 hektara, u prošlogodišnjem izveštaju tink-tenka Atlantskog saveta je navedeno da je ono „ključno za pomorske ukrajinske pretenzije“ u Crnom moru.

Komentari

Vaš komentar