Ukrajinka na Mont Everestu kako bi „pokazala nepobedivost svoje zemlje“

Svet 14. maj. 202217:5213 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Monika Deupala

Ukrajinka Antonina Samoilova ove se nedelje popela na Mont Everest u sklopu ekspedicije čiji je cilj bio pokazati "nepobedivost ukrajinskog duha".

„Nažalost, ove godine nije bilo ukrajinskih ekspedicija na Everest. Rat je uništio snove miliona ljudi. Nekima je san bio da se popnu na Everest, ali to se neće dogoditi u 2022“, napisala je na Instagramu.

I dodala: „Ali, smatram da bi se ukrajinska zastava trebala vijoriti na vrhu najviše planine na svetu, pogotovo ove godine! Kao simbol nepobedivosti duha, snage vere i nacionalnog karaktera“.

Nada se da će njen poduhvat podići moral njenim sunarodnicima i predsedniku Vladimiru Zelenskom, kazala je za himalajske novine.

Njen otac i brat bore se protiv Rusa, kazala je, te dodala da veruje da će Ukrajina iz rata izaći kao pobednik.

Samoilova, koja vodi restoran sa svojim partnerom u Kijevu, popela se na mnoge od najviših svetskih planina, prema podacima s njene internet stranice. Odluka o penjanju na Everest doneta je u poslednjem trenutku, kazala je za Everest Chronicle.

Ukrajinska alpinistkinja "osvojila je vrh u rano ujutro u četvrtak. Prethodnu je noć provela u Kampu 2 te je sigurno stigla u bazni kamp", rekao je Kimlal Gotam, oficir za vezu nepalske vlade za dpa u baznom kampu Mont Everesta.

Za penjače na Everest vrhunac sezone je u proleće.

Komentari

Vaš komentar