Ukrajinci tvrde da ruska krstarica Moskva tone, Rusi kažu – još pluta

Svet 14. apr. 202213:44 > 14:0654 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alexey Pavlishak/File Photo

Ukrajinska vojska tvrdi da je ruski ratni brod Moskva počeo da tone, pošto je pogođen krstarećim projektilom Neptun. Ruska vojska, međutim, to poriče, navodeći da brod još pluta.

Južna vojna komanda Ukrajine u objavi na Fejsbuku je navela da je brod pretrpeo znatna oštećenja i da se posle napada zapalio, prenosi BBC.

Povezane vesti

Zbog municije koja je eksplodirala, oštećeni su i čamci za spasavanje, a mimo toga i loše vreme uticalo je da se ruska krstarica prevrnula i počela da tone.

Rusko ministarstvo odbrane je u ranijem saopštenju navelo da je vatra na krstarici Moskva pod kontrolom, da nema vidljivog plamena, kao i da municija više ne eksplodira.

"Krstarica Moskva i dalje pluta. Glavni projektili nisu oštećeni. Posada je evakuisana na obližnje brodove Crnomorske flote. Preduzete su mere da se brod odvuče do luke", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

Dužina krstarice Moskva je 186,4 metra, brzina joj je 59 kilometara na čas,  nosi jedan helikopter, a njena posada broji 510 članova.

Šta su krstareći projektili Neptun?

Sistem krstarećih raketa Neptun dizajnirali su kijevski vojni inženjeri kao odgovor na rastuću pomorsku pretnju koju Rusija predstavlja u Crnom moru posle aneksije Krima 2014. godine.

Prema objavi Kijeva, ukrajinska mornarica je dobila samo prvu isporuku od 186 projektila dometa 300 kilometara u martu prošle godine.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara Kijev je dobio veliku vojnu pomoć od zapadnih saveznika, uključujući i protivvazdušne i protivtenkovske rakete vredne 100 miliona funti, koje je Britanija prošle sedmice objavila da će poslati toj zemlji.

Više u ratu u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar