Ukrajina traži da joj se „rezerviše“ mesto u EU

Svet 12. maj. 202211:128 komentara
Podeli:
Izvor: Tobias SCHWARZ / AFP

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba tražio je da se "rezerviše" mesto za njegovu zemlju u Evropskoj uniji, čak iako pregovori o pristupanju treba da traju dugo.

Povezane vesti

„Često čujemo da Ukrajina pripada evropskoj porodici i sada je važno da se rezerviše mesto“ za nju u Evropskoj uniji, rekao je Kuleba za nemačku javnu televiziju na početku posete Nemačkoj.

„Ne govorimo zaista o pristupanju Ukrajine EU najbrže moguće, ali je vrlo važno za nas da se rezerviše to mesto za Ukrajinu, rekao je.

Kijev je podneo kandidaturu za pristupanje Uniji 28. februara, nekoliko dana posle početka ruske invazije, ali neke zemlje članice su rezervisane, uključujući tu i davanje statusa kandidata Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u ponedeljak u Berlinu da će biti potrebne "decenije" nekoj zemlji kao što je Ukrajina da postane članica EU, i predložio da se formira "evropska politička zajednica" kojoj bi ona mogla da se pridruži dok čeka. Ta zajednica bi takođe mogla da obuhvati i zemlje koje su izašle iz Unije kao što je Velika Britanija.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar