Ukrajina pozvala Zapad da bude čvrst u razgovorima sa Rusijom

Svet 29. jan 202218:355 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Ukrajinske vlasti pozvale su Zapad da pokaže budnost i čvrstinu u svojim pregovorima sa Rusijom, optuženom da nagomilava trupe na granici s Ukrajinom u pripremi za invaziju.

Pročitajte još:

Iako Rusija stalno demantuje da ima takve planove ona traži garancije za svoju bezbednost, uključujući da se ne dozvoli Ukrajini da postane član NATO. SAD su ove nedelje odbile taj zahtev u pisanom odgovoru Moskvi, ali je diplomatski put rešenja krize ostao otvoren.

U telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drianom, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba istakao je da je značajno da se ostane obazriv i čvrst u kontaktima sa Rusijom, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva.

Kuleba je pozvao na traženje diplomatskog i političkog rešenja rusko-zapadne krize oko Ukrajine, u trenutku kada su tenzije na vrhuncu.

Prema Kijevu dvoje ministara istaklo je značaj uzdržavanja od mera koje mogu da podstaknu zabrinutost u ukrajinskom društvu i ugroze „finansijsku stabilnost“ u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Kuleba je zahvalio Francuskoj što nije evakuisala porodice svojih diplomata iz Ukrajine kao što je uradilo nekoliko drugih zemalja i SAD. Tu odluku je Kijev kritikovao kao preuranjenu.

Le Drian treba da poseti Ukrajinu sa šeficom nemačke diplomatije Analenom berbok 7. i 8. februara. Oni će ići na liniju fronta sa proruskim separatistima na istok zemlje, naveo je Kijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak Zapad da ne stvara paniku naspram jačanja ruskih trupa na granici.

Komentari

Vaš komentar