Ukrajina optužila Rusiju da joj krade žito

Svet 30. apr. 202214:1816 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki optužio je Rusiju da je ukrala nekoliko stotina hiljada tona žita sa teritorija koje su pod okupacijom njenih snaga.

Visocki je na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji kazao da se boji da bi Rusija mogla da ukrade većinu od 1,5 miliona tona žita u oblastima koje su pod njenom kontrolim, prenosi BBC.

Povezane vesti

Moskva nije komentarisala ove navode, ali je njena vojska nanela ogromne ekonomske gubitke.

Zbog ruskog granatiranja i blokade ukrajinskih luka na Crnom moru ometena je proizvodnja žita, što je izazvalo međunarodne bojazni od skoka cena hrane. Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žita i biljnog ulja. Zovu je evropskom "korpom za hleb".

Visocki, međutim, uverava Ukrajince da neće trpeti nestašice hrane zbog rata i ometene setve.

Teretni brod sa više od 71.000 tona ukrajinskog kukuruza napustio je u četvrtak rumunsku luku Konstancu, prvi put od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara.

Ukrajinski izvoz ide preko Konstance u znak solidarnosti Rumunija sa Kijevom, s obzirom da ruska mornarica blokira Odesu, glavnu ukrajinsku izvoznu tačku.

Žito je izuzetno osetljiva tema u Ukrajini, gde mnoge porodice i dalje imaju gorke uspomene na veliku glad 1930-ih godina (Holodomor), izazvanu sovjetskim deportacijama bogatih seljaka (kulaka) i zaplenom njihovih farmi.

Više o događajima u Ukrajini pročitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar