Ukrajina optužila Rusiju da je pucala na konvoj i da je ubijeno sedam osoba

Svet 12. mar. 202223:105 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Ukrajinska obaveštajna služba optužila je Rusiju da je otvorila vatru na konvoj kojim su se evakuisale žene i deca iz sela Permoha u kijevskoj regiji i ubila sedam osoba, među kojima je jedno dete.

„Nakon napada, okupatori su prisilili preostale u koloni da se vrate u Peremohu i nisu im dopustili da napuste selo“, objavila je obaveštajna služba.

Ukupan broj ranjenih nije poznat, dodaje se.

„Rusi su pucali na kolonu žena i dece koja je pokušavala da napusti selo Peremoha duž zelenog koridora. Sedam osoba je poginulo uključujući jedno dete“, navodi se.

Agencija Rojters nije mogla da proveri te navode iz nezavisnog izvora, a Rusija nije odmah bila dostupna za komentar.

Ukrajina je i ranije optuživala Rusiju da sprečava evakuacije iz zona sukoba, jer ne poštuje unapred dogovorene prekide i otvara vatru na civile. Rusija tvrdi da ne uzima civile za mete od početka invazije te krivicu za neuspešne evakuacije prebacuje na ukrajinske vlasti.

Zbog ruskog bombardovanja ukrajinskih gradova u invaziji koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", stotine hiljada ljudi zarobljeno je u opkoljenim gradovima, a 2,5 miliona Ukrajinaca uspjelo je da izbegne u susedne države.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska invazija neke manje ukrajinske gradove izbrisala s lica zemlje.

Ukrajinski predsednik takođe je rekao da je od početka ruske invazije poginulo oko 1.300 ukrajinskih vojnika i pozvao je Zapad da se snažnije uključi u napore za postizanje mira.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar