Ukrajina izbacuje Tolstojev „Rat i mir“ iz školske literature

Svet 07. jun. 202223:2639 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ukrajinsko Ministarstvo prosvete i nauke priprema izmene školskih programa, a između ostalog iz strane književnosti biće izbačen roman Lava Nikolajeviča Tolstoja "Rat i mir", navodi novinska agencija Unian.

S druge strane, zamenik načelnika Ministarstva prosvete je rekao da se razgovara o tome da li da se neko od ruskih pisaca zadrži u programu strane književnosti.

Unian podseća da je resorno ministarstvo 14. aprila odlučilo da revidira školski program iz strane književnosti i smanji broj ruskih pisaca.

Odluka je, kako je tada navedeno, doneta jer sada sve što je vezano za Rusiju izaziva unutrašnje ogorčenje i agresiju Ukrajinaca, prenosi RTS.

Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine priprema izmene školskih programa iz predmeta kao što su odbrana države, strana književnost, istorija Ukrajine i svetska istorija. Ovo je, kako navodi agencija, saopštio zamenik ministra prosvete i nauke Andrej Vitrenko.

Prema njegovim rečima, do sredine juna grupa specijalista mora da dostavi Ministarstvu prosvete predloge za izmene programa ovih predmeta.

"Trenutno postoje grupe visokostručnih specijalista koji prave izmene u nastavnim planovima i programima. Ove grupe moraju do 15. juna da dostave rezultate Ministarstvu prosvete, a mi ćemo te izmene doneti posebnim propisima", objasnio je Vitrenko.

"Deca moraju da znaju, umeju da jačaju nacionalno i patriotsko vaspitanje i postojaće poseban blok koji će se baviti protivminskim delovanjem. Da deca budu svesna da ih ne treba dirati, šta je opasno za njih", rekao je zamenik ministra.

Sva dešavanja u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem blogu uživo, i na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar