Uhapšeno 17 osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija

Svet 09. jul. 202119:39 > 20:443 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ludovic Marin/Pool/File Photo

Haićanska policija je uhapsila 17 osumnjičenih za ubistvo predsednika Žovenela Moiza među kojima su dva Amerikanca i 15 bivših kolumbijskih vojnika, za još osmoricom se traga, izjavio je šef Nacionalne policije Leon Čarls.

Povezane vesti:

Kolumbijska vlada je saopštila je da je Haiti poslao zahtev o informacijama za šest osumnjičenih, od kojih su dvojica ubijena u pucnjavi, i da je utvrdila da je reč o penzionisanim pripadnicima njene vojske.

Šef kolumbijske policije Horhe Luis Vargas ponudio je punu saradnju.

„Formiran je tim najboljih istražitelja“, rekao je Vargas i naveo da se već prikupljaju informacije o datumu, vremenu leta, finansijama koje će poslati u Port-o Prens.

Američki Stejt Department je rekao je da je upoznat sa izveštajima da su Amerikanci sa Haitija u pritvoru, ali da neće komentarisati.

U međuvremenu je ministarstvo spoljnih poslova Tajvana, koji održava diplomatske veze s Haitijem, saopštilo da je 11 osumnjičenih uhapšeno u njihovoj ambasadi u koju su provalili.

Identitet uhapšenih i razlog provale nisu navedeni u saopštenju ministarstva, ali je oštro osuđeno „svirepo ubistvo“ Moiza a uhapšeni su nazvani „plaćenicima“.

„Što se tiče toga da li su osumnjičeni umešani u atentat na predsednika Haitija, to će morati da ispita haićanska policija“, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Žoan Ou za AP.

Amerika šalje FBI i Nacionalnu bezbednost da pomognu istrazi

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je danas da će SAD poslati visoke zvaničnike FBI-a i Nacionalne bezbednosti na Haiti „što je pre moguće“ kao odgovor na zahtev vlade Haitija posle ubistva predsednika Žovenela Moiza.

Ona je navela da su SAD „i dalje angažovane i u bliskim konsultacijama sa našim Haićanima i međunarodnim partnerima kako bi podržale narod Haitija posle atentata“.

Rekla je i da će sledeće nedelje SAD poslati vakcine protiv kovida-19 Haitiju, koji do sada nije mogao da pokrene svoj program vakcinacije.

Komentari

Vaš komentar