Uhapšeni grčki evroposlanik odbija da bude izručen Grčkoj

Svet 28. apr. 202117:11
Podeli:
Izvor: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Grčki evroposlanik Joanis Lagos, bivši član ekstremnodesničarske Zlatne zore, odbio je da iz Belgije bude izručen Grčkoj gde treva da služi 13-ogodišnju kaznu zatvora kao visoki član kriminalne organizacije, saopšteno je iz kancelarije tužilaštva u Briselu.

On je živeo u Briselu gde je bio poslanik u Evropskom parlamentu od kada ga je grčki sud osudio zajedno sa još 17 bivših članova grčkog parlamenta iz ekstremnodesničarske stranke Zlatna zora zbog vođenja kriminalne organizacije, ili zbog članstva u njoj.

Povezane vesti

Lagos je juče priveden u Briselu pošto mu je pretnodno Evropski parlament ukinuo imunitet i otvorio put za njegovo slanje u Atinu po evropskom nalogu za hapšenje.

On se jutros pojavio pred sudijom u Belgiji.

Iz belgijskog tužilaštva saopšteno je da Lagos nije prihvatio da bude predat grčkim vlastima, i da je sudija rešio da mu odredi pritvor.

Belgijski sud će u roku od 15 dana odlučiti da li Lagos treba da bude izručen Grčkoj.

Lagos je, kao i čitavo rukovodstvo Zlatne zore, bio u pritvoru nakon ubistva antifašističkog aktiviste u Atini u septembru 2013. godine. Pušten je na uslovnu slobodu 18 meseci kasnije dok je čekao suđenje.On je imao parlamentarni imunitet od jula 2019. kada je izabran u Evropski parlament kao predstavnik Zlatne zore koju je nekoliko meseci kasnije napustio.

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i većina osuenih su u zatvoru, ali je drugi čovek te organizacije Hristos Papas i dalje u bekstvu.

Komentari

Vaš komentar