Uhapšen par iz Bugarske koji je krijumčario novorođenčad

Svet 05. maj 202123:547 komentara
Izvor: Morguefile

Bračni par iz Bugarske, za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhapšen je u Nemačkoj, saopštilo je državno tužilaštvo u Sofiji.

Za osumnjičenima je u februaru izdat evropski nalog za hapšenje zbog sumnje u učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je na grčkoj teritoriji krijumčarila novorođenčad“.

Iz tužilaštva su naveli da su muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhapšeni 29. aprila na jugozapadu Nemačke, te da će uskoro biti izručeni.

Svima preti od pet do 15 godina zatvora.

Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2.500 do 3.500 evra. Zatim su ih odvodili i smeštali u stanu u Atinii pre porođaja.

„Nekoliko dana nakon porođaja decu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su, najverovatnije, pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi“, navodi tužilaštvo.

Utvrđen je identitet devet žena, sve su, kako je saopšteno, iz siromašnih sredina, čija su deca rođena i prodata u Grčkoj.

Trgovina novorođenim bebama, koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolini Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge delove zemlje, a najčešće je odredište susedna Grčka.

Sporost u postupku usvajanja, koji je ranije znao da potraje i pet godina, podstakla je mnoge kandidate da posegnu za ovakvom ilegalnom trgovinom.

Zahvaljujući zakonu iz 2018. vreme čekanja je skraćeno, ali mreže još deluju i lakše su „rešenje“ za one koji ne uspeju da usvoje dete na zakonit način.

Komentari

Vaš komentar