„Uber“ papiri: Dokumenti pokazuju – političari pomagali kompaniji da se proširi

Svet 11. jul 202219:27 > 20:0514 komentara
Izvor: REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

"Raskrinkavam sistem koji je ljudima prodao laž", izjavio je nekadašnji šef Uberove Javne politike za Evropu i Bliski istok Mark MekGan, koji je glavni izvor za više od 124.000 dokumenata Ubera do kojih je došao Gardijan. Premijeri, gradonačelnici, predsednici, poslanici, članovi Evropske komisije, oligarsi, biznismeni - svi su bili uključeni u globalno lobiranje za jednu globalnu kompaniju i njene investitore - Uber. Pri tom su se kršili zakoni, podmićivalo, vozači izlagali opasnosti, menjalo zakonodavstvo u korist Ubera. U istraživanje ove obimne dokumentacije Gardijan je uključio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara koji je vodio projekat i još 42 medija.

Desetine i desetine hiljada fajlova razotkrivaju kako su političari pomagali kompaniji Uber da se proširi u Evropi na štetu taksi industrije i zaobliazeći zakone i propise o radu, porezima, javnom i taksi prevozu i menjajući ih za svoje potrebe.

„Ovo celo istraživanje i podaci do kojijh smo došli pokazuju da su na jedan agresivan način uticali da promene tržište da ga prilagode sebi, da ga zloupotrebe kako bi jednostavno dobil veliku finansijsku korist“, kaže Jelena Ćosić, istraživačka novinarka ICIJ.

Izvor: N1/Reuters/Agencije

Uber, pokazuju dokumenti, nije prezao da zarad svojih ciljeva izloži svoje vozače u Francuskoj realnoj opasnosti od fizičkih povreda podstičući ih na kontramiting protiv taksista.

„S jedne strane imamo sistem koji je zloupotrebljen od strane njih da ne postoji zvanična i dobra regulativa koju oni poštuju ili je zloupotrebljavaju ili iskorišćavaju činjenicu da ona ne postoji. i sa treće strane sami vozači, njihovi uposlenici bivaju zolupotrebljeni i iskorišćeni na način da onda kada oni upadnu u problem sve se sruši na njih, da jednostavno nemaju podršku Ubera i da su loše plaćeni“, kaže Ćosić.

Do svega ovoga Uber je došao uz pomoć visokopozicionirahnih političara u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, drugim evropskim zemljama, ali i Evropskoj komisiji čija je potpredsednica komisije za digitalni razvoj, vidi se iz dokumenata, lobirala kod holandskih vlasti uprkos moratorijumu na to nakon napuštanja funkcije.

„Mogu da saopštim da je Komisija odlučila da pošalje pismo bivšoj potpredsednici Nile Kros, tražeći pojašnjenje za informacija iznete u medijima“, kaže Balaž Ujvar, portparol EK.

I Emanuel Makron, tada ministar transporta, prema procurelim dokumentima, oberučke je prihvatio Uber. U Francuskoj sada zahtevaju istragu.

Da je to što rade kršenje zakona čelnici Ubera su potpuno svesni. Postojao je takozvani Kill switch koji je u magnovenju uništavao podatke Ubera ukoliko policija reši da ih proveri – digitalni ekvivalent spaljivanju kompromitujućih dokumenata dok policija razvaljuje vrata.

„Oni vrlo često međusobno kažu „mi smo u ovom problemu zato što radimo ilegalno“ ili „mi smo u ovom problemu zato što smo zloupotrebili zakon“. U njihovoj međusobnoj komunikaciji, tekstualnim porukama i mejlovima oni to na neki način priznaju“, kaže Ćosić.

U odgovoru Gardijanu, Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara i medijima uključenim u projekat kompanija Uber neke navode negira, ali u osnovi da su se promenili i promenili svoju praksu. Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, Gardijan i ostali mediji nastaviće i narednih dana da objavljuju saznanja iz obilja procurelih dokumenata.

Komentari

Vaš komentar