U većem delu Pekinga otvoreni restorani, povratak na skoro „normalno stanje“

Svet 06. jun 202211:24
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

U većem delu Pekinga su danas otvoreni restorani, prvi put posle više od mesec dana, jer su vlasti dodatno ublažile ograničenja u vezi sa pandemijom i u velikoj meri je iskorenjena "mala epidemija" koronavirusom primenom stroge strategije "nula kovida".

Muzejima, bioskopima i teretanama biće dozvoljeno da rade do 75 odsto kapaciteta, a dostavljači hrane i drugih artikala ponovo će moći da dostavljaju pakete do vrata mušterija, umesto da ih ostavljaju ispred stambenih zgrada.

Povratak na skoro normalno stanje može se primetiti svuda u Pekingu, osim u jednom okrugu i delu još jednog, gde se epidemija zadržala.

Škole, koje su bile delimično otvorene, počeće sa radom u punom kapacitetu 13. juna, a otvaranje vrtića je najavljeno za 20. jun. Vlasti su u više navrata sprovele masovna testiranja stanovnika i zaključale zgrade i cele stambene komplekse kada god bi bio otkriven čak i mali broj novih infekcija.

Broj novih infekcija pao je na šest slučaja u nedelju.

Vladajuća Komunistička partija nastavlja da sprovodi strategiju „nula kovid“ koja je skupa i izaziva nezadovoljstvo miliona ljudi, iako mnoge druge zemlje usvajaju opušteniji pristup kako stopa vakcinisanih stanovnika raste i lečenje postaje sve dostupnije.

U Šangaju koji ima 25 miliona stanovnika pretrpeli su zatvaranja grada i na dva meseca. Grad je ponovo otvoren prošle nedelje, ali su restorani i dalje zatvoreni za posetioce.

Jedno naselje je danas sprovelo masovnije testiranje nakon što su u njemu otkrivene nove infekcije, pa će biti zaključano 14 dana. Svi trajekti u Šangaju, koji deli reka Huangpu, ponovo su danas počeli prevoz putnika.

Komentari

Vaš komentar