U Ukrajini bačene neiskorišćene vakcine, lekari se nisu pojavili na terminima

Svet 01. mar. 202117:071 komentar
Podeli:
Ukrajina, vakcinacija
Izvor: Press service of Kyiv Regional State Administration/Handout via REUTERS

Ukrajinske medicinske ustanove bacile su neke neiskorišćene vakcine protiv kovida-19, nakon što se lekari nisu pojavili na dogovorenim terminima za svoje vakcinisanje, rekli su zastupnici vladajuće stranke. 

Ukrajina je tek počela vakcinaciju 41 miliona stanovnika protiv kovida-19 pošto je primila prvu pošiljku od 500.000 doza AstraZenekine vakcine prošle nedelje, ali suočava se s borbom protiv skepticizma prema vakcini.

Vlada je odredila kao prioritet vakcinisanje medicinskih radnika na prvoj liniji, ali statistike pokazuju da se 47 odsto Ukrajinaca ne želi vakcinisati.

Važno nam je shvatiti zašto se lekari odbijaju vakcinisati, rekao je Oleksandr Kornijenko, čelnik stranke predsednika Volodimira Zelenskog Sluga naroda, na sastanku koji je prenosila televizija.

„To je vrlo loše, ali nema druge opcije… Ako osoba ne dođe, bočica vakcine može se čuvati otvorena 2-3 sata, nakon čega se mora baciti“, rekao je predsednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij.

Ukupno je primenjena 3.141 doza do 28. februara, uključujući 90 vakcina u poslednja 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je da vlada radi na tome da spreči bacanje vakcina dodavši da se to događa i u drugim zemljama.

Vakcinisan je na televiziji i rekao je da će se uskoro vakcinisati i Zelenski.

„Svojim primjerom sam dokazao da je vakcina kojom se vakcinišemo apsolutno sigurna i delotvorna“, rekao je.

Broj zaraženih povećao se nakon zatišja za vreme strogog karantina na početku godine, posebno u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, gdje je vlada postavila mobilne bolnice u borbi protiv oštrog porasta broja zaraženih.

Ukrajina je do 1. marta zabeležila 1,3 miliona slučajeva i 26.050 umrlih.

U gradu Černihivu na severu zemlje pristalo se vakcinisati samo 87 od 280 lekara, objavio je 24. februara na Facebooku sekretar gradskog veća.

Komentari

Vaš komentar