U Švajcarskoj stupio na snagu zakon koji dozvoljava istopolne brakove

Svet 01. jul 202219:295 komentara
Podeli:
Švajcarska, istopolni brakovi
Izvor: Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

U Švajcarskoj je zvanično stupio na snagu zakon koji dozvoljava istopolne brakove, a brojni parovi požurili su sa radošću da ozakone svoju vezu.

Prva venčanja istopolnih parova održana su danas, oko devet meseci pošto je 64,1 odsto glasača u Švajcarskoj na nacionalnom referendumu podržalo zakon „Brak za sve“.

Tim zakonom istopolni partneri dobijaju ista prava kao heteroseksualni parovi, uključujući pravo na usvajanje dece zajedno i davanje garancije za supružnika za državljanstvo.

Švajcarska je dozvolila civilno partnerstvo istopolnih parova 2007. godine.

Prijatelji i porodica pozdravili su Alinu i Lauru grljenjem, uzvicima i aplauzom i uz nekoliko suza radosnica u gradskoj kući u Ženevi gde su ozvaničile svoju dvadesetogodišnju vezu.

„Ovo je velika radost, super trenutak za istorijske knjige“, rekla je Laura, 45-ogodišnja direktorka za ljudske resurse i dodala da za njih to ima poseban značaj zato što je 1. juli i 19. godišnjica njihovog civilnog partnerstva.

Konzervativna Švajcarska sa 8,5 miliona stanovnika je do danas bila među malobrojnim zapadnoevropskim zemaljama koje ne priznaju istopolne brakove. Grčka, Italija, i mikrodržave Andora, Monako i San Marino dozvolajvaju samo heteroseksualne brakove.

Većina zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi ne dozvoljava istopolne brakove.

Komentari

Vaš komentar