U šumskim požarima u Alžiru poginulo najmanje 37 osoba

Svet 18. avg 202223:42
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mohamed Ali

U požarima koji besne u šumama istočnog Alžira život je izgubilo najmanje 37 osoba, a povređena je 161, saopštilo je odeljenje civilne zaštite te severnoafričke zemlje.

Većina žrtava prijavljena je u regionu El Tarf, u blizini severne granice Alžira i Tunisa, gde je pronađeno 34 poginulih.

Premijer Aimen Benabderahman izjavio je da su žrtve u El Tarfu „većinom turisti koji su došli da uživaju u rajskim plažama i očaravajućim pejzažima“. On i nekoliko članova vlade stigli su u El Tarf. Zvaničnici su rekli da će alžirska država podržati porodice žrtava i platiti radove na renoviranju i nadoknadu za gubitke.

Vatrogasci iz drugih regiona angažovani su da pomognu u gašenju požara, saopštila je Agencija civilne zaštite. Pozivi na solidarnost objavljeni su na društvenim mrežama zajedno sa apelima za pomoć.

Mogli su se videti redovi kamiona koji su donosili hranu, vodu, ćebad i odeću kako idu ka El Tarfu. Osnovana je krizna jedinica koja će nadgledati donacije.

Ministar unutrašnjih poslova Alžira Kamel Beldžud rekao je da je samo juče izbilo 39 požara u 14 regiona i da su požari opustošili 3.200 hektara šuma i grmlja od početka avgusta.

Vlasti su saopštile da je osnovana komisija koja će istražiti uzroke požara.

Komentari

Vaš komentar