U Španiji vakcinisani vojska i političari, ali ne i prioritetne grupe

Svet 23. jan. 202117:26 > 20:561 komentar
Podeli:
Izvor: Jose Maria Cuadrado/Pool via REUTERS

Španski vojnici i političari koji su vakcinisani protiv korona virusa, mada nisu bili prioritetna grupa, u središtu su javnog spora uz smenjivanje odgovornih za to. Ministar unutrašnjih poslova je u petak uveče zato smenio jednog potpukovnika, oficira za vezu Civilne garde u Generalštabu, rekao je u subotu za AFP portparol Ministarstva vojske. Ostavku je zbog toga podneo i general Miguel Angel Viljaroj.

On je razrešen dužnosti jer se saznalo da je vakcinu primio preko reda, mimo prioriteta, iako je više od milion doza vakcine namenjeno za medicinsko osoblje i stanare domova za stare.

Pošto je i drugo osoblje iz Generalštaba vakcinisano, moglo bi biti još smenjivanja, upozorila je u petak ministarka odbrane Margarita Robles, rekavši da čeka izveštaj o tome.

I političari iz različitih partija dobili su prvu dozu vakcine, a da ni oni nisu u prioritetnoj grupi.

Jedan od njih, regionalni savetnik za zdravstvo u Mursiji, na jugoistoku Španije, Manuel Viljegas, je zbog toga bio primoran da podnese ostavku.

Ostavka generala

Ostavku je podneo i visokopozicionirani španski general Miguel Angel Viljaroj.

Ministaka odbrane Margarita Robles zatražila je obašnjenje od generala Viljaroje, a kasnije je ministarstvo odbrane u objašnjenju ostavke navelo kako general „nikada nije nameravao da iskoristi privilegije koje bi narušile ugled Oružanih snaga i dovele u sumnju njegovu čast“.

Dodaje se da je Viljaroja „doneo odluke za koje je smatrao da su ispravne“, ali koje su „narušavale ugled oružanih snaga“.

Zdravstveni savetnik španske enklave Seuta, na severu Maroka, Havijer Gereron, u sličnoj je situaciji, ali je najavio da neće podneti ostavku, tvrdeći da nije prekršio nijedan protokol.

On tvrdi da nije hteo da se vakciniše jer „ne voli vakcine“, ali je na zahtev svojih savetnika ipak pristao na to.

Komentari

Vaš komentar