U SAD 100.000 ljudi umrlo od predoziranja drogom za godinu dana

Svet 18. nov 202107:402 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Oko 100.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom za godinu dana, najnovija je procena zvaničnika.

Stručnjaci navode da je taj bilans bez presedana povezan sa pandemijom koronavirusa i cirkulisanjem opasnijih narkotika.

Broj smrtnih ishoda od predoziranja narkoticima raste u SAD duže od dve decenije, a povećanje je naročito bilo naglo u protekle dve godine.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenio je da je 100.300 Amerikanaca umrlo od predoziranja od maja 2020. do aprila ove godine, što je povećanje od gotovo 30 odsto.

To nije zvanična cifra, s obzirom da istraga smrtnih slučajeva povezanih za upotrebom droge može da potraje više meseci.

Stručnjaci veruju da su glavni razlozi skoka broja smrtnih ishoda sve veća količina smrtonosnog fentanila u dostupnim narkoticima i pandemija koronavirusa, zbog koje su mnogi zavisnici izolovani i nemaju mogućnost advekatnog lečenja ili podrške.

Novi podaci znače da je smrtnost od predoziranja drogom u SAD sada veća nego od saobraćajnih nesreća, oružanih incidenata, čak i od gripa i upale pluća. Ukupan bilans je blizu broju žrtava dijabetesa, koji je sedmi po redu uzrok smrtnih slučajeva u SAD.

Podaci pokazuju i da su mnogi smrtni slučajevi povezani sa fentanilom, smrtonosnim opijatom koji je pre pet godina nadmašio heroin po broju smrtnih ishoda. Dileri mešaju fentanil sa drugim drogama, što je jedan od razloga povećanja broja smrtnih ishoda usled upotrebe metamfetamina i kokaina.

Komentari

Vaš komentar