U Poljskoj i Češkoj najviše pacijenata do sada na respiratorima

Svet 17. mar 202112:06
Podeli:
Izvor: REUTERS/David W Cerny

U Poljskoj i Češkoj u bolnicama na odeljenjima intenzivne nege i na respiratorima bori se za život do sada najviše kovid-19 pacijenata od početka pandemije - u Češkoj 2.016 dok su u Poljskoj na respiratorima 2.193 zaražena koronavirusom, pokazuju zvanični podaci ministarstava dve zemlje.

U Češkoj, posle strogog zatvaranja u okruge u kojima žive od 1. marta i dodatnih sanitarnih mera, vrlo polako se smanjuje dnevni broj novozaraženih kojih je u utorak bilo 13.934, što je za oko 1.400 manje nego pre nedelju dana.

Broj zaraženih koronavirusom koji moraju da budu smešteni u bolnice, ipak i dalje raste i sada ih je 9.006, a na intenzivnoj nezi i respiratorima je najviše kovid-19 pacijenata od početka pandemije, dok dnevno umire preko 200 kovid pacijenata.

Od početka pandemije u Češkoj od 10,7 miliona stanovnika preminule su 23.902 osobe zaražene koronavirusom.

Češka vlada najavljuje da zbog velikog opterećenja bolnica neće popuštati sanitarne mere dok ne prođu rizični uskršnji praznici iako je ovaj strogi lokdaun trebalo da bude na snazi od 1. do 21. marta i da se zemlja tada vrati makar blažem lokdaunu koji je na snazi od 28. decembra.

Vlada je najavila da će ponovo tražiti od parlamenta produženje vanredne situacije koja je na snazi do 28. marta, ali je opozicija upozorila da će je odobriti samo ako dobije podatke, između ostalog o prokuženosti populacije, kao i valjano obrazloženje efekata mera zbog kojih se traži vanredna situacija, za stepen blaža od vanrednog stanja.

Pojski ministar zdravlja Adam Njedjelski upozorio je sinoć da zemlju čeka teških mesec dana, pošto kreće treći talas, a poljski epidemiolozi očekuju njegovu kulminaciju krajem marta i početkom aprila.

U bolnicama u Poljskoj je trenutno 21.511 kovid-19 pacijenata, a u teškom stanju, na respiratorima, najviše od početka pandemije pre godinu dana – njih 2.193.

Za poslednja 24 časa u Poljskoj su otkrivene 25.052 novozaražene osobe, što se bliži pragu za tzv. nacionalni karantin od 27.000 novozraženih za jedan dan, a osetno raste i broj preminulih pošto su u utorak borbu za život izgubila 453 obolela.

Od početka pandemije u Poljskoj se koronavirusom zarazilo 1,95 miliona ljudi, a preminula su zaključno sa utorkom 48.032 kovid-19 pacijenta, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Njedjelski je, podnoseći u utorak izveštaj poslanicima u Sejmu o pandemiji i stanju zdravstvenog sistema, ukazao da je jedan od krivaca za sadašnji treći talas britanska mutacija virusa.

„Na kraju januara udeo britanske mutacije virusa bila je kod nas pet odsto, u februaru smo nalazili već 15 odsto, početkom marta 25 odsto, a sadašnje analize pokazuju da je to 45 odsto“, kazao je Njedjelski.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar