U policijskoj akciji uhapšeno na stotine kriminalaca zahvaljujući aplikaciji FBI

Svet 08. jun. 202108:26 > 13:439 komentara
Podeli:

Policijske službe više zemalja uhapsile su stotine kriminalaca širom sveta u okviru trogodišnje operacije u kojoj je korišćena aplikacija koju je napravio američki Federalni istražni biro (FBI).

Australija, Novi Zeland i FBI su od 2018. godne koristili aplikaciju sa enkripcijom „Anom“ da bi pratili aktivnosti organizovanog kriminala, prenio je BBC.

Akcija je rezultovala hapšenjima u vezi sa trgovinom drogom u 18 zemalja Azije, Severne i Južne Amerike, Evrope i Bliskog istoka.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da je ova operacija „prekretnica“ i da je globalno nanela udarac kriminalnim bandama.

Policije Australije i Novog Zelanda su među prvima koje su objavile informacije o ovoj operaciji. FBI i Evropol predstaviće svoje izveštaje tokom dana.

Vlasti navode da je aplikacija „Anom“ za razmenu poruka bila popularna među pripadnicima kriminalnih bandi.

Uređaji sa ovom aplikacijom distribuisani su u kriminalnom svetu, a policajci su mogli da čitaju milione poruka u „realnom vremenu“ u kojima su opisivani planovi o ubistvima, uvozu droge i ostalim krivičnim delima, prenose australijski mediji.

Komentari

Vaš komentar