U Parizu obeležena 77. godišnjica pobede saveznika u Drugom svetskom ratu

Svet 08. maj. 202219:028 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Francuski predsednik Emanuel Makron prisustvovao je danas u Parizu 77. godišnjicu pobede saveznika nad nacističkom Nemačkom, 8. maja 1945. na ceremoniji koja je ove godine posebna u kontekstu rata u Ukrajini i uoči tradicionalne vojne parade u Moskvi povodom Dana pobede.

Sa ovom komemoracijom francuski šef države počinje niz međunarodnih susreta, on će preko videokonferencije razgovarati sa vođama zemalja G7 o situaciji u Ukrajini, u ponedeljak ide u Strazbur povodom Dana Evrope, i takođe u Berlin da se sastane sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Rusija u ponedeljak slavi Dan pobede nad nacističkom Nemačkom, što će biti prilika za demonstraciju vojne sile u jeku rata u Ukrajini.

Makron koji je nedavno preuzeo drugi mandat, položio je venac ispred statue generala Šarla De Gola na dnu avenije Šanzelize.

Makron je razmenio nekoliko reči sa unukom generala De Gola, vođom Slobodne Francuske tokom Drugog svetskog rata, pre nego što je ponovo kolima stigao do Trijumfalne kapije u pratnji republikanske garde i uz pozdrave nekolicine prolaznika.

Prisustvo javnosti ovoj ceremoniji dozvoljeno je prvi put posle dve godine restrikcija zbog pandemije koronavirusa.

Ministarka kulture Rozelin Bašlo upitana o vrlo posebnom kontekstu u kome se odvija ovogodišnja ceremonija, rekla je prisutnim novinarima da je ovo trenutak koji sa ratom u Ukrajini  "dobija veliki značaj".

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian napisao je na Tviteru: "Mislili smo da je rat nestao u Evropi. Danas obeležavamo kraj Drugog svetskog rata u Evropi i pobedu savezničkih snaga nad nacističkom Nemačkom. Ne zaboravljamo vojnike koji su došli iz celog Sovjetskog Saveza, uključujući Ukrajince i Ruse, koji su doprineli toj pobedi.

Komentari

Vaš komentar