U Norveškoj održana komemoracija za žrtve napada u Oslu

Svet 26. jun 202220:40
Podeli:
Norveška, Oslo
Izvor: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Norveški premijer i članovi kraljevske porodice pridružili su se u katedrali u Oslu komemoraciji za žrtve oružanog napada u glavnom gradu u vreme kada se održavao godišnji Prajd festival.

Naoružan muškarac otvorio je vatru u četvrti gde je živ noćni život rano u subotu, kada je ubio dvoje ljudi, muškarce od 50 i od 60 godina, i ranio više od 20. Norveške bezbednosne službe nazvali su to islamističkim terorističkim činom.

Osumnjičeni napadač identifikovan kao 42-godišnji norveški državljanin poreklom iz Irana je u pritvoru.

Parada ponosa trebalo je da bude održana u subotu, ali je otkazana.

Pročitajte još

Napad se dogodio ispred bara u centru Osla, koji je popularan među pripadnicima LGBT zajednice. Policijski istražitelji rekli su da nije jasno da li je mržnja ljudi na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta motivisala napad.

Norveški premijer Jonas Gar Stere rekao je na komemoraciji da je oružani napad u noćnim satima sprečio održavanje Parade ponosa, ali „nije zaustavio borbu protiv diskriminacije, predrasuda i mržnje“.

On se takođe obratio norveškoj muslimanskoj zajednici.

„Znam kako su se mnogi od vas osećali kada se ispostavilo da počinilac pripada islamskoj zajednici. Mnogi od vas iskusili su strah i nemir. Treba da znate jedno, mi stojimo zajedno, mi smo zajednica i mi smo zajedno za nju odgovorni“, rekao je Stere za vreme crkvene komemoracije kojoj je takođe prisustvovala prestolonaslednica Mete Marit.

Komentari

Vaš komentar