U nekim delovima Kine i više od 40 stepeni, na snazi crveni alarm

Svet 13. avg 202217:061 komentar
Podeli:
Izvor: Yan Zhao/AFP

U nekoliko kineskih regija, među kojima i u jugozapadnom gradu Čongingu, koji ima status pokrajine, danas su izmerene temperature više od 40 stepeni Celzijusa, a iz državne opservatorije su podsetili stanovnike da je i dalje na snazi crveni alarm na ekstremne vrućine u većem delu zemlje.

Meteorolozi su, kako javlja Rojters, naveli da je istočna pokrajina Zhejiang, područje s brojnim fabrikama, ove godine oborila svoj prethodni temperaturni rekord u dužini trajanja toplotnog talasa, jer je čak 31 dan zaredom temperatura bila iznad 35 stepeni Celzijusa, a 16 dana i iznad 38 stepeni.

U gradu i pokrajini Čonging, danas je registrovano 42,1 Celzijusa, a u pokrajinama i regijama Hubei, Hunan, Šandong, Anhui, Kinjang, Đangši i Fudžijan temperature su premašile 35 Celzijusovih stepeni.

Rojters navodi da je grmljavinska oluja pomogla Šangaju da se izbori sa današnjih 40,9 Celzijusa, što je vrhunac temperatura registrovanih u prethodnih mesec i po dana.

Šangajska meteorološka opservatorija objavila je da je u gradu ove godine čak 40 dana registrovano više od 40 stepeni Celzijusa, a vrhunac je današnji dan, kad je izmereno 40,9 stepeni.

Nacionalni Meteorološki zavod upozorio da su prošle sedmice prosečne temperature u Kini rasle znatno brže od globalnog proseka u poslednjih sedam decenija i da će jedna od posledica klimatskih promena i ubuduće biti znatno više temperaturne vrednosti, što poslednjih dana osećaju i mnoge evropske zemlje, posebno Portugalija, Španija i Francuska, koje su se suočile i sa brojnim požarima.

Komentari

Vaš komentar