Palestincac u napadu u Starom gradu u Jerusalimu ranio osam Izraelaca

Svet 14. avg 202209:24 > 10:51
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ammar Awad

U oružanom napadu rano jutros u Starom gradu u Jerusalimu ranjeno je osmoro Izraelaca, od kojih su dvoje u teškom stanju, saopštila je izraelska bolnica. Palestinac Amir Sidavi (26) predao se izraelskoj policiji, nekoliko sati pošto je pucao i ranio osmoro ljudi, saopštila je jerusalimska policija.

Sidavi, koji živi u istočnom Jerusalimu, stigao je u policijsku stanicu taksijem noseći pištolj iz koga je pucao i nož, pošto se satima krio dok je trajala velika potera.

On je predat bezbednosnoj službi Šin bet kako bi se utvrdilo gde se naoružao i da li je povezan sa nekom ekstremističkom organizacijom, a taksi vozača je takođe ispitivala policija, preneli su izraelski mediji.

Povezane vesti

Napadač je pucao, kako se ispostavilo, na dva mesta, najpre na autobus na parkingu kraj Zida plača i ranio dva muškarca.

Vozač autobusa Danijel Kanijevski je rekao da je hteo brzo da krene kada je čuo pucnjavu, ali je u tom trenutku pomagao jednom putniku u invalidskim kolicama da udje u vozilo.

Palestinac je potom pobegao i ponovo počeo da puca u blizini i ranio šestoro ljudi, četvoro članova jedne porodice ultraortodoksnih Jevreja iz SAD.

Izraelska policija je rekla da je poslala svoje snage na poprište napada i da su bezbednosne snage takođe ušle u obližnji palestinski kvart Silvan u potrazi za napadačem.

U teškom stanju su jedna trudnica koja je zadobila povrede abdomena i jedan muškarac pogođen mecima u glavu i vrat. Žena je podvrgnuta hitnom porođaju i beba je u teškom, ali stabilnom stanju.

Novinski sajt Vala (Walla) je javio da je troje rođaka osumnjičenog uhapšeno, uključujući njegovu majku.

„Neka oni koji nam žele zlo znaju da će platiti cenu za svako povređivanje civila“, rekao je premijer Izraela Jair Lapid posle napada.

Oružani napad dogodio se nepunu nedelju dana posle okončanja trodnevnog nasilja između Izraela i ekstremista u pojasu Gaze.

Izraelski avioni započeli su ofanzivu na pojas Gaze 5. avgusta popodne ciljajući ekstremističku organizaciju Islamski džihad.

Ta organizacija je ispalila stotine raketa u znak odmazde za napade iz vazduha u kojima su ubijena dva komandira organizacije.

Izraelske vlasti su saopštile da je ofanziva odgovor na pretnje Islamskog džihada da će odgovoriti na hapšenje jednog svog zvaničnika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ubijeno je 49 Palestinaca, uključujući 17 dece i 14 ekstremista, a nekoliko stotina je ranjeno u trodnevnom sukobu okončanom prekidom vatre zahvaljujući posredovanju Egipta.

Nijedan Izraelac nije ubijeni niti ozbiljno ranjen. Dan nakon prekida vatre izraelski vojnici su ubili trojicu palestinskih ekstremista i ranili desetine u pucnjavi koja je izbila tokom hapšenja u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Komentari

Vaš komentar