U Mjanmaru nastavljeni protesti, vojska ukinula još građanskih prava

Svet 14. feb. 202115:202 komentara
Podeli:
Mjanmar protest
Izvor: SAI AUNG MAIN / AFP

Veliki broj ljudi i u nedelju je na ulicama Mjanmara, protestujući protiv vojnog puča kojim je zbačena civilna vlada.

Demonstracije su održane u svim većim gradovima u Mjanmaru nakon što je vojska izdala novu naredbu kojima se ukida još građanskih prava.

Povezane vesti

Naredba je usvojena sinoć, a danas je objavljena u svim lokalnim medijima. Njom se suspenduje Zakon o bezbednosti i zaštiti privatnosti, čime je vojnoj vladi omogućeno da vrši pretres i hapsi bez sudskog naloga. Bez naloga mogu i da presreću korespodenciju Burmanaca, kao i da uhapšene bez odluke suda zadrže u pritvoru duže od 24 sata.

U Jangonu demonstranti su se okupili ispred kineske i američke ambasade, kritikujući Peking da podržava vojsku i pozdravljajući američke sankcije protiv vojske.

Uprkos zabrani okupljanja za više od pet ljudi, već dve nedelje na protestima se okuplja više stotina hiljada ljudi.

Bunt se prelio i u sajber prostor, pa je danas hakovan vladin sajt „Mjanmar Didžital Njuz“ kada je sav sadržaj na sajtu zamenjen porukama protiv vojske i puča.

Državni službenici učestvuju u demonstracijama, a neki od njih su i u štrajku.

Vojska je svrgnula civilnu liderku zemlje Aung San Su Ći i njenu vladu i sprečila poslanike izabrane na nedavnim izborima da održe sednicu novog saziva parlamenta. Aung San Su Ći i drugi visoki članovi njene vlade i partije su u pritvoru.

Vojna hunta predvođena generalom Min Aung Hlaingom navela je da je bila primorana da deluje zato što vlada Aung San Su Ći nije na odgovarajući način ispitala navode o prevari na izborima prošle godine, na kojima je njena Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo pobedila. Izborna komisija navodi da nema dokaza da potkrepe tvrdnje vojske o prevari.

Komentari

Vaš komentar