U Maroku nikad vrelije, oboreni svi toplotni rekordi – izmereno 50 stepeni

Svet 12. jul. 202117:05
Podeli:
Maroko
Izvor: REUTERS/Abdelhak Balhaki

Maroko je zabeležio apsolutni rekord po visini temperatura ovog vikenda u "izuzetnom" toplotnom talasu kada je temperatura dostigla gotovo 50 stepeni Celzijusa i na nekim mestima prelazila mesečnu normalu za pet do 12 stepeni, javili su danas meteorološki zvaničnici.

Subota je bila najvreliji dan sa vanredno visokim temperaturama u nekim oblastima koje do sada nikad nisu izmerene bez obzira na mesec, navodi se u saopštenju Meteorološke uprave (DGM), koja ukazuje da su „potučeni apsolutni rekordi za maksimalne temperature“.

pročitajte još

U subotu je na termometru izmereno 49,6 stepeni Celzijusa u Sidi Slimanu na severozapadu, što je bila najviša temperatura izmerena ovog vikenda u Maroku.

„Ova vrelina je usledila zbog dolaska mase suvog i vrućeg vazduha preko juga koji izaziva osetni porast temperature“, navela je Meteorološka uprava prognozirajući pad temperature narednih dana na severu i istoku zemlje.

Prošla 2020. godina već je bila najtoplija godina ikad zabeležena u Maroku sa srednjom temperaturom većom za 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na klimatsku normalu za period 1981-2010, prema ranijem saopštenju Meteorološke uprave.

Toplotni talas u Maroku događa se u vreme kada više zemalja kao što su Španija, Kanada i SAD beleže rast temperatura do ekstremnih nivoa.

Prema naučnicima vreline su nedvosmisleno znak zagrevanja planete i očekuje se da će tih toplotnih talasa biti sve više, da će biti sve duži i intenzivniji.

Do sada je ljudska aktivnost izazvala porast temperature u svetu od više od jednog stepena Celzijusa u odnsu na preindustrijsku eru, što je dovelo do razornijih oluja, intenzivnijih toplotnih talasa, suša i porasta broja šumskih požara.

Decenija 2010-2019 bila je natoplija ikad zabeležena i pet najtoplijih godina ikad registrovano bilo je u pet poslednjih godina tog perioda.

Komentari

Vaš komentar