U Marijupolju pronađena masovna grobnica sa telima ukrajinskih vojnika

Svet 28. maj. 202216:2437 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Alexander Ermochenko

Tela više od 50 ukrajinskih vojnika pronađena su u masovnoj grobnici u parku u Marijupolju, rekao je za Tass Dmitri Kalašnjikov iz Biroa za forenzičku medicinu samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR).

„Grobnica se nalazi u parku blizu Metalurg stadiona, praktično je u centru grada. Na dva mesta su pronađene prazne plastične boce sa spiskovima koje je potpisao komandant ukrajinske vojne jedinice. Na spisku se nalaze prezimena, imena, nadimci, pozicija i čin. Na tim spiskovima su 52 imena. Na skoro svim telima na nekoliko mesta u džepovima se nalaze podaci o preminulima, koji se poklapaju sa onima iz tabele“, rekao je Kalašnjikov.

Grobnica je rov širok oko metar i po i dugačak 50 metara. Kako je objasnio Kalašnjikov, tela su bila naslagana jedna na druga, a neka su se nalazila u plastičnim kesama. Za sada je otkriveno 14 tela, a stručnjaci nastavljaju ekshumaciju i preglede tela.

Kalašnjikov je rekao da značajan broj pronađenih tela pripada ukrajinskim marincima i mornarima, među kojima je i nekoliko oficira. Na skoro svim telima nalaze se prostrelne rane ili povrede od šrapnela. Kod mnogih su primetni tragovi pružene medicinske nege.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je 20. maja da je ruska vojska potpuno „oslobodila“ teritoriju čeličane Azovstal, u kojoj su bili blokirani ukrajinski borci, branioci Marijupolja. Iz čeličane se predalo oko 2.400 ukrajinskih vojnika.

Komentari

Vaš komentar