U Londonu prodata poznata maslinastozelena jakna Zelenskog za – 90.000 funti

Svet 07. maj 202217:5121 komentara
Podeli:
Izvor: SERGEI SUPINSKY / AFP

Britanska aukcijska kuća Kristi prodala je u Londonu poznatu maslinastozelenu jaknu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za 90.000 funti.

Dok se Ukrajna bori protiv znatno veće vojne snage i resursa kojima raspolaže ruski predsednik Vladimir Putin, aukcije se održavaju radi prikupljanja pomoći Kijevu, objavio je britanski Miror.

Aukcijska kuća Kristi učestvuje u međunarodnom programu koji ima za cilj prikupljanje pomoći Ukrajini do milion funti.

Britanski premijer Boris Džonson uspeo je u nameri da podstakne licitiranje već čuvene vojne jakne Zelenskog, nazvavši „smešnom“ početnu cenu od 50.000 funti.

On je je pozvao učesnike aukcije da učestvuju u tome da velika drevna evropska prestonica Kijev više nikada ne bi mogla da bude ugrožena i da Ukrajina ponovo bude celovita i slobodna.

Zelenski, koji je jaknu darovao za aukciju tokom februara, nakon početka ruske invazije, obratio se video vezom pre otpočinjanja nadmetanja u okviru dobrotvornog skupa „Hrabra Ukrajina“ i govorio o „hrabrom Borisu“ (Džonsonu) koji je došao da ga poseti u Kijevu.

Među predmetima ponuđenim na aukciji bio je i keramički vrč u obliku petla, koji je Zelenski poklonio Džonsonu tokom posete ukrajinskoj prestonici 9. aprila.

Kupcima je ponuđena i poseta Kijevu u pratnji gradonačelnika i bivšeg bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Vitalija Klička.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar