U Izraelu 10.000 novih slučajeva u danu, Netanjahu se hvali uspehom vakcinacije

Svet 19. jan. 202113:17
Podeli:
Netanjahu
MIRIAM ALSTER / POOL / AFP

Više od 10.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu zabeleženo je u Izraelu, što je prvi put od početka pandemije, javljaju tamošnji mediji. Međutim, premijer Benjamin Netanjahu i ministar zdravlja Juli Edelštajn ne haju za statistiku o zaraženima, već na Tviteru ističu uspešnu kampanju vakcinacije, najbržu u svetu.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji premašio je 562.000, a od posledica kovida-19 preminulo je 4.049 ljudi.

Stopa pozitivnih testova je veća od 10 procenata, prvi put posle tri meseca.

Prema statistici Univerziteta Oksford, Izrael je u poslednjih sedam dana prvi u svetu po broju novozaraženih po glavi stanovnika, ispred Portugala, Andore, Češke, Irske i Libana.

Na taj broj je uticala činjenica da je Izrael četvrti u svetu po broju testova na kovid-19 po glavi stanovnika u istom periodu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar zdravlja Juli Edelštajn ne osvrću se međutim na statistiku o zaraženima, već na Tviteru danas ističu uspešnu kampanju vakcinacije, najbržu u svetu.

Vakcine bi tek trebalo da uspore tempo širenja zaraze.

Edelštajn je rekao da je u ponedeljak postignut novi dnevni rekord i da je vakcinisano 186.000 ljudi, uključujući 114.000 drugom dozom.

Gotovo 2,2 miliona od ukupno 9,29 miliona stanovnika Izraela je primilo prvu dozu, a oko 422.000 ih je primilo obe.

„Mi nastavljamo punom snagom, otvarajući našu ekonomiju i vraćajući se (normalnom) životu“, poručio je Netanjahu na Tviteru.

Normaln život još nije na vidiku imajući u vidu da se takozvani koronavirus kabinet sastaje danas popodne da odluči da li će biti produžene postojeće restrikcije koje važe u celoj zemlji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar