U Italiji zaoštravanje mera u tri regiona

Svet 05. mar. 202120:33 > 20:34
Podeli:
Rim, Italija, koronavirus
Izvor: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca objavio jeda se zaoštravaju mere u borbi protiv epidemije kovida-19 posle gotovo 100.000 umrlih, i uvode nove restrikcije u tri oblasti.

Od ponedeljka pokrajine Furlanija-Juliska krajina i Veneto na severu koje su do sada bile u žutoj zoni sa umerenim rizikom prelaze u narandžasto (srednji rizik), dok Kampanija, gde se nalazi Napulj prelazi u crveno (visoki rizik).

Nove mere uvedene su posle današnje objave Visokog instituta zdravlja koji savetuje vladu u borbi protiv kovida, da je prvi put u poslednjih sedam nedelja indeks zaraze R koji meri brzinu širenja virusa prešao kritičnu vrednost sa jedan, na 1,06.

Restrikcije se razlikuju u zonama, najstrože su u crvenim sa zatvaranjem barova, restorana, škola i obdaništa i zabranom kretanja sem radi posla ili zdravlja.

Juče je nezavisna naučno zdravstvena organizacija GIMBE upozorila da je Italija ušla u „treći talas“ koronavirusa, ukazujući na veliki porast zaraženih.

Od 24. februara do 2. marta porastao je broj slučajeva koronavirusa za trećinu u odnosu na prethodnu nedelju i premašio 123.000, što je najviša cifra od početka decembra, naveo je GIMBE.

Porast broja zaraženih podudario se sa širenjem britanskog soja koronavirusa koji je postao dominantan, rekao je danas predsednik Visokog instituta zdaravlja Silvio Brusafero, ali je dodao da su i druge varijante virusa takođe zabrinjavajuće.

Novi italijanski premijer Mario Dragi koji je položio zakletvu prošle nedelje obećao je da će upotrebiti sva sredstva u borbi protiv pandemije počevši od brže kampanje vakcinacije. Do sada je u Italiji dato oko pet miliona doza vakcina, a 1,56 miliona ljudi od oko 60 miliona stanovnika dobilo je dve doze.

Jedan zdravstveni zvaničnik rekao je da bi trebalo da se stigne do 300.000 doza dnevno dok se sada u proseku daje oko 180.000 doza dnevno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar