U Italiji počelo najveće suđenje mafiji posle više od 30 godina

Svet 13. jan. 202113:361 komentar
Podeli:
Tanjug via Valeria Ferraro/LaPresse via AP

Najveće suđenje mafiji posle više od 30 godina, počelo je u sredu na jugu Italije, a obuhvaćeno je 350 pripadnika kalabrijske mafije Ndrangete, javlja agencija Frans pres.

Suđenje, na kojem je tužilac čuveni Nikola Grateri, održava se u velikom skladištu, posebno uređenom za sud, u gradu Lamecija Terme.

Optužnicom je obuhvaćeno više od 350 osoba, pripadnika Ndrangete, ali i lokalnih zvaničnika, funkcionera, policajaca i biznismena. Na suđenju, koje će se uglavnom odvijati putem video konferencija zbog pandemije koronavirusa, pojaviće se i 900 svedoka, a angažovano je 400 advokata.

Na optuženičkoj klupi je mafijaški bos Luiđi Mankuzo, koji je bio skoro 20 godina u zatvoru, ali i na desetine drugih mafijaša.

Tužilac Grateri je uoči početka suđenja izjavio agenciji Frans pres da taj proces predstavlja prekretnicu i da će pružiti „preciznu predstavu o kalabrijskoj mafiji danas, koja više nije mafija pastira koji kidnapuju ljude, već kompanija za kriminal“.

Ovako veliko suđenje je poslednji put održano 1986-1987 u Palermu, kada su se na optuženičkoj klupi našli pripadnici sicilijanske mafije Koza nostre, na kojem je osuđeno njih 338. Mafija je tada ubila sudije Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

Ukupno 58 svedoka tužilaštva prihvatilo je da prekrši omertu, zakon ćutanja, kako bi se otkrile tajne klana Mankuzo.

Većina optuženih uhapšena je u policijskim racijama u decembru 2019. u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj. Oni su optuženi za niz krivičnih dela, kao što su mafijaško udruživanje, ubistvo i pokušaj ubistva, trgovina drogom, zloupotreba položaja, pranje novca.

U Kalabriji se mafija infiltrirala u gotovo sve sfere javnog života, od lokalnih vlasti preko bolnica i pogrebnih službi, pa do pravosuđa, kažu stručnjaci.

Vlasti procenjuju da Ndrangeti pripada 150 porodica i da ima najmanje 6.000 članova i saradnika u Kalabriji, ali i širom sveta, posebno u Južnoj Americi i Njujorku. Godišnji obrt se, prema tužiocu Grateriju, procenjuje na 50 milijardi evra.

Komentari

Vaš komentar