U Italiji pad novozaraženih i preminulih od kovida – manje i testiranih vikendom

Svet 17. jan. 202120:38 > 23:40
Podeli:
Italija, dom za stare, trovanje
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

U Italiji je registrovan pad i novozaraženih koronavirusom i novih smrtnih ishoda, javlja Anadolija. Zabeleženo je 12.545 novih infekcija koronavirusom, što je pad u odnosu na 16.310 registrovanih u subotu. Takođe, u protekla 24 časa bilo je 377 preminulih od posledica virusa, što je manje od 475 koliko je bilo u subotu.

Međutim, umanjeni brojevi su rezultat i manjeg broja testiranih tokom vikenda.

Do sada je 1,1 miliona ljudi u zemlji primilo prve doze vakcina protiv koronavirusa i to medicinski radnici, korisnici i zaposleni u domovima za brigu.

Sledeći na planu imunizacije su građani stariji od 80 godina, a vlasti se nadaju da će moći da vakcinišu čitavu populaciju do jeseni.

Druga faza imunizacije bi, ipak, mogla da bude odgođena nakon što je Fajzer/Biontek najavio da će dostavljati manje doza vakcine širom Evrope.

U Italiju bi tako trebalo da bude dostavljeno manje 165.000 doza vakcine sledeće nedelje, naveo je specijalni komesar za vanredne situacije Domeniko Arkuri.

On je kritikovao takvu odluku Fajzera, ocenivši je kao „jednostranu“, te ističući da će pogoršati „asimetriju“ među italijanskim regionima.

Italijanska vlada treba da reši i novonastalu političku krizu, tako što premijer Đuzepe Konte treba da se u ponedeljak i utorak suoči sa dva ključna glasa poverenja u parlamentu, što će odrediti njegov politički opstanak.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar