U Italiji otvorena istraga protiv zvaničnika SZO zbog izveštaja o koronavirusu

Svet 09. apr. 202123:07 > 23:091 komentar
Podeli:
Rim, Italija
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Italijanski tužioci optužili su visokog zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da ih je lagao o izveštaju SZO o odgovoru Italije na koronavirus.

Tužioci u Bergamu otvorili su istragu protiv Ranierija Gere, tada pomoćnika generalnog direktora SZO zbog navodno lažnih izjava datih na saslušanju u novembru.

Gera je bio veza SZO sa italijanskog vladom kada je Italija prošle godine bila epicentar izbijanja širenja korona virusa u Evropi.

Tužioci istražuju zašto je registrovan veliki broj umrlih od koronavirusa u Bergamu i da li je nedostatak spremnosti Italije da odgovori na epidemiju igrao ulogu u tome.

Njihova istraga se proširila na izveštaj SZO o odgovoru Italije na koronavirus, u kojem se navodi da italijanska vlada nije ažurirala svoj plan spremnosti na neku pandemiju od 2006.

SZO je uklonio izveštaj sa svog sajta 14. maja, dan posle objavljivanja, i nikada ga nije ponovo objavio. Nestanak dokumenta sugeriše da je SZO povukla izveštaj da bi izbegla eventualne kritike i odgovornost italijanske vlade.

Gera je bio visoki zvaničnik u italijanskom Ministarstvu zdravlja u periodu 2014-2017, kada je plan pripravnosti za pandemiju trebalo da bude ažuriran u skladu sa smernicama EU.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar