U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera obrušio na planinare

Svet 03. jul 202218:561 komentar
Podeli:
Izvor: SOCCORSO ALPINO / AFP

Veliki komad alpskog glečera otkačio se popodne i obrušio se niz padinu planine, povredivši više od deset planinara na popularnoj stazi na vrhu dok su najmanje četiri osobe poginule, prenela je italijanska državna televizija.

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povređenima u području vrha Marmolada uključivala najmanje pet helikoptera i spasilačkih pasa.

Odvojeno, dispečeri za hitne slučajeve u severoistočnoj Italiji objavili su na Tviteru da je oko 15 planinara bilo u pogođenom području.

Ledeni deo koji se odvojio poznat je kao serak, ili vrh glečera. Marmolada, koja se uzdiže oko 3.300 metara, najviši je vrh u istočnim Dolomitima.

Nema informacija šta je uzrokovalo da se deo leda odvoji i obruši niz padinu vrha, ali intenzivan toplotni talas koji je zahvatio Italiju od kraja juna mogao bi da bude faktor, rekao je portparol alpske spasilačke službe.

Povređeni, među kojima je i jedna osoba u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u regionima Trentino-Alto Adiđe i Veneto, dodale su spasilačke službe.

Komentari

Vaš komentar