U istočnoj Evropi uskoro više od 20 miliona zaraženih koronavirusom

Svet 24. okt. 202113:40
Podeli:
Izvor: Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

U istočnoj Evropi uskoro će biti više od 20 miliona zaraženih koronavirusom, prema Rojtersovim podacima, dok se region bori s najgorim širenjem zaraze od početka pandemije, a sprovođenje vakcinacije kasni.

Povezane vesti

Države u regionu imaju najniže stope vakcinacije u Evropi, s tim da je manje od polovine stanovništva primilo samo jednu dozu vakcine.

Najviše vakcinisanih ima Mađarska, 62 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu, dok je u Ukrajini jednu dozu primilo samo 19 posto ljudi, navodi Our World in Data.

Broj zaraženih u regionu neprekidno raste i sada je prosečno više od 83.700 zaraženih u jednom danu, što je najviši nivo od novembra prošle godine, pokazuju Rojtersovi podaci od petka.

Premda Istočna Evropa obuhvata četiri posto svetske populacije, na nju otpada približno 20 posto novozaraženih u celom svetu.

Prema Rojtersovim analizama, tri od pet država s najviše umrlih u svetu u istočnoj su Evropi – Rusija, Ukrajina i Rumunija.

Svaki treći na istoku EU ne veruje zdravstvenom sistemu

Više društvenih okupljanja u zatvorenom prostoru nakon ukidanja ograničenja rezultiralo je porastom zaraženih kovidom-19 u mnogim zemljama širom Erope, rekao je u četvrtak izvršni direktor za vanredne zdravstvene situacije Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan.

Kako se talas zaraze pojačava, mnogi ljudi u istočnoj Evropi razapeti su između prkosa i žaljenja zbog nevakcinacije.

Stotine su protestovale u Sofiji i drugim gradovima protiv obveznih potvrda koje su stupile na snagu u četvrtak, dopuštajući pristup mnogim zatvorenim javnim prostorima samo vakcinisanima.

Anketa Evropske komisije, Eurobarometar, pokazala je da barem jedna od tri osobe u većini zemalja na istoku Evropske unije ne veruje zdravstvenom sistemu, u poređenju sa prosekom EU-a od 18 posto.

U Rumuniji svakih pet minuta jedna smrt od koronavirusa

Više od 40 posto svih novozaraženih u istočnoj Europi bilo je u Rusiji, gde je registrovano 120 pozitivno testiranih svakih pet minuta, prema Rojtersovim podacima. Zdravstveni sistem u zemlji radi pod velikim opterećenjem, izjavio je u sredu ministar zdravlja Mihail Muraško. Država je u petak izvestila o rekordnom broju slučajeva od kovida četvrti dan zaredom.

Do sada je u Rusiji vakcinisano oko 36 posto stanovnika jednom dozom.

Moskva, glavni grad s najvećim brojem stanovnika, sledeće će sedmice zatvoriti sve firme osim osnovnih trgovina kao što su supermarketi i apoteke, kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Slovačka je 19. oktobra prijavila 3.480 novozaraženih kovidom-19, što je najveći dnevni broj od marta, pokazali su podaci Ministarstva zdravlja u sredu. Slovačka ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u EU, s nešto više od polovine odrasle populacije koja je potpuno vakcinisana u zemlji od 5,5 miliona stanovnika. To je pridonelo bržem širenju zaraze nego u nekim susednim zemljama.

U Rumuniji su bolnice preopterećene do kritične tačke, a kreveti za hitne slučajeve potpuno su zauzeti širom zemlje. Mrtvačnice takođe rade punim kapacitetom. Zemlja je u utorak izvestila o rekordnom broju dnevnih smrtnih slučajeva i zaraženih koronavirusom. Zbog virusa u proseku ovaj mesec umire jedna osoba svakih pet minuta u zemlji u kojoj je stopa vakcinacije niska.

Ukrajina je u petak drugi dan zaredom zabeležila rekordni dnevni broj zaraženih koronavirusom i s tim povezanih smrtnih slučajeva. Takođe je produženo vanredno stanje koje vlastima omogućuje da uvedu ograničenja do kraja godine kako bi suzbile zarazu.

Komentari

Vaš komentar