U Indoneziji u prvoj polovini jula nagli porast broja umrlih lekara od kovida

Svet 18. jul. 202117:222 komentara
Podeli:
Izvor: JUNI KRISWANTO / AFP

U Indoneziji je u prvoj polovini jula zabeležen nagli porast broja lekara umrlih od kovida, paralelno sa ukupnim porastom broja slučajeva zaraze u celoj zemlji zbog zaraznijeg delta soja. Od 1. do 17. jula u Indoneziji je od kovida preminulo 114 lekara, što je 20 odsto od ukupnog broja smrti lekara od koronavirusa od početka pandemije, saopštilo je Indonežansko udruženje lekara (IDI) na onlajn konferenciji za medije, prenela je Hina.

Mahesa Paranadipa iz IDI rekao je da je udruženje zabrinuto jer zdravstveni sistem možda više neće moći da se nosi s tom situacijom.

Povezane vesti

Brine nas mogući kolaps sistema, rekao je Paranadipa, dodavši da su ovo procene prema do sada prijavljenim podacima, što možda znači da ima slučajeva koji još nisu prijavljeni.

Broj umrlih lekara povećan je uprkos tome što je imunizovano 95 odsto zdravstvenih radnika. Situacija je navela tamošnju vladu da za vakcinaciju u zdravstvu, uz kineski Sinovak, koristi i Modernu.

Zbog širenja delta soja koronavirusa Indonezija je poslednjih nekoliko dana, prema podacima Rojtersovog merenja sedmodnevne incidencije, prijavila više novih slučajeva od bilo koje druge zemlje na svetu, a po broju smrtnih slučajeva je bila na drugom mestu, posle Brazila.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar