U Holandiji četiri osobe uhapšene zbog pretnje belgijskom ministru pravde

Svet 25. sep 202219:37
Izvor: NICOLAS LAMBERT / BELGA / AFP

U Holandiji su uhapšene četiri osobe osumnjičene da imaju veze sa pretnjama upućenim belgijskom ministru pravde Vinsentu van Kikenbornu, saopštili su izvori bliski belgijskim pravosudnim organima.

Belgijsko tužilaštvo saopštilo je u subotu da je ministar stavljen pod pojačan policijski nadzor i da su tri osumnjičene osobe uhapšene u Holandiji.

Holandsko tužilaštvo je navelo da je reč o trojici muškaraca starosti 20, 29 i 48 godina, holandske nacionalnosti.

Zatražen je njihov transfer u Belgiju.

Četvrta osoba uhapšena u Holandiji je takođe muškarac, dodali su izvori bliski belgijskim pravosudnim organima, ne navodeći druge detalje.

Ti izvori su Frans presu rekli da je pronađeno automatsko oružje u vozilu uočenom u blizini kuće ministra u predgrađu Brisela.

Flamanska radio-televizija VRT pomenula je pokušaj otmice ministra i da pretnje potiču iz sveta šverca droge i organizovanog kriminala, ali tu informaciju nisu potvrdili pravosudni izvori.

Drugi flamanski mediji preneli su da su u vozilu pored kuće ministra pronađeni kalašnjikovi i boce napunjene benzinom.

Ministar je na društvenim mrežama naveo da je rešen da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala. „Nikada se nećemo povinovati nasilju“, dodao je Van Kikenborn.

Tužilaštvo je navelo da je protekle nedelje obavešteno o mogućoj pretnji ministru pravde i slučaj predalo istražnom sudiji koji je potom rekao da takvu pretnju treba ozbiljno shvatiti. Ministar je odmah stavljen pod pojačan policijski nadzor.

Drugi detalji o pretnjama i istrazi nisu saopšteni.

Komentari

Vaš komentar