U Grčkoj sve veći broj zaraženih, ali i prijavljenih za vakcinaciju

Svet 08. nov. 202120:261 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Stelios Misinas

Grčka je u ponedeljak prijavila novi rekord u broju dnevnih infekcija koronavirusom, a porastao je i broj prijavljenih za vakcinaciju posle novih ograničenja za nevakcinisane, koji su uvedeni tokom vikenda.

Prema najnovijim podacima zdravstvenih vlasti, 65 osoba je umrlo od posledica kovida-19, a registrovano je 7.300 novih infekcija. Bolnice su sve opterećenije, a raste i broj pacijenata na intenzivnoj nezi.

Oko 61 odsto od 11 miliona stanovnika Grčke do sada je potpuno vakcinisano, što je ispod proseka Evropske unije.

Međutim, visoki zvaničnik ministarstva zdravlja Marios Temistokleus rekao je da je u proteklih sedam dana za 185 odsto povećan broj ljudi koji se prijavio da primi prvu dozu, a za 200 odsto oni koji žele buster dozu.

„To je značajno povećanje. Ono što se promenilo je uvođenje novih mera i veliki broj infekcija“, rekao je on.

Prema merama, koje su stupile na snagu u subotu, nevakcinisani u Grčkoj mogu da uđu u banke, vladine službe i većinu prodavnica samo ako pokažu svež negativan test na kovid-19.

Ograničenja se ne odnose na supermarkete, prodavnice hrane i apoteke. Nevakcinisani moraju dva puta nedeljno da se testiraju da bi mogli da budu na radnom mestu.

Čak je pravoslavna crkva u Grčkoj, koja je do sada bila blaga po pitanju ograničenja, prošle nedelje poručila vernicima da u crkve mogu samo ako su vakcinisani, oporavili se od koronavirusa ili imaju negativan test.

U Grčkoj je od početka pandemije registrovano skoro 800.000 infekcija i više od 16.300 smrtnih slučajeva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar