U Estoniji se raspala vladajuća koalicija, premijerka poziva na jedinstvo

Svet 03. jun 202220:351 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Johanna Geron

Estonska premijerka Kaja Kalas pozvala je na pregovore o formiranju nove vlade posle raspada vladine koalicije, kao i na jedinstvo zbog bezbednosne pretnje koje predstavlja susedstvo sa Rusijom.

Pročitajte još:

Premijerka se obratila novinarima pošto je predsednik Estonije Alar Karis prihvatio zahtev da se iz vlade proteraju ministri koalicione stranke Partije centra, medju kojima je šefica diplomatije Eva-Maria Limets.

„Pošteno je reći da je koalicioni dogovor zastareo tako da ćemo formirati novu koaliciju“, rekla je premijerka.

Reformska stranka premijerke Kalas ponudila je pregovore o koaliciji sa desničarskim konzervativcima iz stranke Isama i sa socijaldemokratama.

Kalasova je zbog susedstva sa Rusijom koja je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu rekla da je važno zajedničko razumevanje postojanja pretnje za Estoniju.

Budućnost Estonije ne može biti obezbedjena samo povećanjem vojnih izdataka, već i „zahvaljujući jedinstvu naroda i nepokolebljivoj volji da odbranimo nezavisnost“, navela je premijerka.

Ukoliko pregovori o formiranju nove vladine koalicije ne uspeju, očekuju se pad vlade i parlamentarni izbori.

Ostavka ministara Partije centra dolazi posle višenedeljnog političkog zastoja, obeleženog glasanjem o zakonu o obrazovanju. Partija centra je tada stala na stranu opozicione ekstremno desničarske stranke EKRE.

Komentari

Vaš komentar