U dve trećine američkih država povećana smrtnost od korone

Svet 18. jan. 202120:40 > 20:411 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Los Angeles County Department of Medical Examiner-Coroner via AP, File

U skoro dve trećine američkih država porasla je smrtnost od koronavirusa pa je ukupan broj umrlih skoro 400.000 u vreme upozorenja da nova, vrlo zarazna varijanta uzima maha.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo apelovao je na federalne vlasti da ograniče dolaske putnika iz zemalja u kojima se širi nova vrsta virusa.

povezane vesti

Osvrćući se na nove verzije otkrivene u Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, Kuomo je rekao: „Zaustavite dolazak tih ljudi… zašto im dozvoljavate ulazak u zemlju, a onda je prekasno“.

Američka vlada već je ograničila ulazak u zemlju iz pojedinih područja gde je raširena nova vrsta, kao što je Velika Britanija i Brazil, a nedavno je najavila da će tražiti i negativan test na kovid-19 za svakoga ko želi da uđe u SAD.

Nova vrsta koronavirusa koja se pojavila u Britaniji već se širi u SAD, a iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti upozorili su da će ona verovatno preovladati do marta, jer je 50 odsto zaraznija.

Iako nova vrsta ne izaziva teži oblik bolesti, ona je dovela do većeg broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva jer se lakše širi.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins danas su se SAD približile broju od 398.000 smrtnih slučajeva, što je ubedljivo najviše u svetu.

Vakcinacija Amerikanaca je uveliko u toku, ali se sprovodi neravnomerno.

Prema najnovijim federalnim podacima, distribuirano je oko 31,2 miliona doza vakcine, ali je samo oko 10,6 miliona ljudi primilo bar jednu dozu.

Kuomo je rekao da federalne vlasti treba da pojačaju napore i da ubrzaju distribuciju vakcina.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar